TERSANE Mİ “TOPHANE” Mİ ?


TERSANE Mİ  “TOPHANE” Mİ ?

TDİ Yönetim Kurulu’nun Camialtı Tersanesi’ni kapatma kararı ile ilgili ilk yazımızı, Serdari’nin
Nesini söyleyim canım efendim,
Gayrı düzen tutmaz sazımız bizim…
diye başlayan dörtlükleri ile bitirmiştik.
Yazıda yer verdiğimiz son dörtlüğün son iki kıtası ise;
Mamurlar yıkılıp viran olacak,
Akıbet dağılır ilimiz bizim.
şeklindeydi.
İtiraf etmek gerekir ki, bu dörtlükleri aktarırken “biraz abartmıyor muyuz?” diye biraz düşünmüş; “teşbihte hata olmaz” diyerek devam etmiştik. Ama, başımıza bunun da geleceği, aklımızın köşesinden bile geçmemişti; geçemezdi.

Aldığımız son haberlere göre, Camialtı’nın hemen yanıbaşındaki bitişik Taşkızak Tersanesi de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yeni bir kararı ile Kasımpaşa Spor Kulübü’ne devrediliyormuş.

Bu haber eğer doğru ise, Camialtı’nın faaliyetine son verme kararının arka planı da böylece aydınlanmış oluyor. Çünkü Camialtı’nın arazisinin yarıdan fazla bölümünün esas sahibi Taşkızak Tersanesi. Böyle olunca da alınan karar(lar),  iki tersanenin birden bir spor kulübüne devredilmesi anlamına geliyor.

6 asıra yaklaşmış bir endüstriyel tarihi mirasın, dünyanın 600 yıla yakın süredir hala üretimine devam eden tek sanayi tesisinin; ülkemizde mühendislik eğitiminin başladığı Mühendishane-i Bahri-i Hümayun’un kurulduğu ve içinde yer aldığı, bu yanıyla yıllarca eğitimin üretimle iç içe sürdürüldüğü; hastaneleri, ibadethaneleri, işçi konutları vb. yaşam alanlarıyla Kasımpaşa semtini var eden ve yaşatan bu eğitim-üretim-yaşam alanının; Başbakan’ın futbola Camialtı Spor Kulübü’nde başlamış olması dışında “spor”la herhangi bir ilgisinin bulunmadığı da malumdur.

Bu durumda bu kararları anlamlandırabilmek için geriye bir tek seçenek kalıyor: Birileri Tersane-i Amire ile Tophane-i Amire’yi karıştırmakla kalmamış; savaş topuyla futbol topunu da birbirlerinden ayıramamış olmalı.

Hiç yorum yok: